Wandel-, fiets,- en vaarroutes over de tweede wereldoorlog in het Westland

De routes

In het kader van Vrijheid Westland zijn vijf bijzondere wandel-, fiets- en vaarroutes uitgebracht die je langs plekken leiden, waar zich tijdens de Tweede Wereldoorlog belangrijke gebeurtenissen hebben afgespeeld. Van de ‘Sperre’ op de Monsterseweg tot de struikelstenen op het Wilhelminaplein, van onderduikplekken tot monumenten ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Ontdek de verhalen en denk je in hoe het voor jou zou zijn…

Alle routes van Vrijheid Westland zijn gratis verkrijgbaar als audiogids van izi.TRAVEL. Eenvoudig te downloaden op je smartphone vanuit de Apple Store, Google Play of de Windows Phone Store. Met de app vertelt jouw telefoon je precies hoe je de route volgt en wat er op de verschillende locaties allemaal gebeurd is.


Route 1: Oorlogsgeschiedenis tussen bomen en bunkers

Deze wandelroute leidt je door het Staelduinse Bos, langs de bunkers die ook het hoofdkwartier van de Duitse commandant waren, en die nu een veilig onderkomen vormen voor beschermde vleermuizen. Ontdek de resten van de geschutbatterij Kormoran en zie waar de anti-tankkanonnen stonden opgesteld die een eventuele invasie vanaf de stranden van Hoek van Holland moesten keren. Ook het huis van de familie Dekkers is nog te vinden.

Wandelroute – 1 uur en 40 min. (5 km)


Route 2: In de voetsporen van para’s, jagers en grenadiers

De fietsroute ‘In de voetsporen van para’s, jagers en grenadiers‘ start en eindigt bij het Westlands Museum. De 19 kilometer lange route brengt je langs plaatsen rond Kwintsheul, Wateringen en ’t Woud waar werd gevochten, waar bommen vielen en waar vliegtuigen zijn neergestort. De audiotour vertelt over de gebeurtenissen van toen.

Fietstocht – 1 uur en 30 min. (18 km)


Route 3 – Het plein als getuige van de oorlog

De route ‘Het plein als getuige van de oorlog’ leidt je langs plekken met oorlogsherinneringen in Naaldwijk, met het Wilhelminaplein als centraal punt. Hier werd de klok uit de toren geroofd om te dienen als oorlogsmateriaal voor de bezetter. Hier liggen de ‘Stolpersteine’ die herinneren aan het tragische lot van de familie van Tijn. Maar dit was ook de plek van uitbundig feest na de Bevrijding.

Wandelroute – 52 minuten (2,6 km)


Route 4 – Varen over een breuklijn uit de oorlog

De route ‘Varen over een breuklijn uit de oorlog’ voert je over de voormalige tankgracht langs verschillende bunkercomplexen en andere overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog. Ontdek wat voor verschillende soorten bunkers er waren en hoe de verdediging van het gebied was ingericht.

Boottocht


Route 5 – Stad binnen vesting

De fietsroute ‘Stad binnen de vesting’ leidt je door ‘s-Gravenzande en naar ter Heijde, waar de naoorlogse nieuwbouw heden ten dage nog getuigt van de sloopdrift van de bezetters. Ontdek waar de Sperres lagen, verbeeld je hoe een neergestort vliegtuig een gat sloeg in de Langestraat, bedenk hoe bewoners werden gedwongen vijandelijke soldaten te huisvesten, of zelfs hun huis aan hen kwijtraakten, en sta stil bij de slachtoffers die vielen tijdens de strijd of door hun betrokkenheid bij het verzet.

Fietstocht – 1 uur en 30 min. (11 km)