Wandel-, fiets,- en vaarroutes over de tweede wereldoorlog in het Westland
Piet Verduijn
Piet Verduijn maakte de bevrijding en de bevrijdingsfeesten in Naaldwijk mee. Maar werd ook geconfronteerd met de keerzijde…
“Ik kom uit een gezin van negen kinderen. Geboren en getogen in de Rembrandtstraat in Naaldwijk, waar mijn vader een schoenmakerij had. Zo’n schoenmakerij, daar had ook de Duitse bezetter belangstelling voor. Mijn vaders werkplaats werd ‘gevorderd’. Er zat een Duitse soldaat die Mayer heette, die daar de laarzen en schoenen van de soldaten maakte.”
Hoewel vader Verduijn daar ongetwijfeld niet blij mee was, had de aanwezigheid van de Duitsers in de na- bijheid ook zijn voordelen: “Toen voedsel schaars werd mochten wij wel eens met soldaat Heinrich Mayer mee om te eten. Vooral mijn zus werd dan verwend. Zij kreeg bijvoorbeeld een stukje worst bij haar rode- kool prakje, en ik, ik heb het nog altijd tegoed van de Duitsers. Zo ontdekten we dat niet alle Duitsers slecht waren”, zegt Piet er later over. “Veel van hen zaten er ook alleen maar omdat ze moesten. Na de oorlog heeft de familie nooit problemen gehad vanwege hun connectie met de bezetter. “We zijn nooit van collaboratie beschuldigd. Iedereen wist hoe het zat en dat je geen keus had…